Реших да напиша това писмо до бъдещото си аз, не

...
 Реших да напиша това писмо до бъдещото си аз, не
Коментари Харесай

Мила моя, когато остарееш…

 Реших да напиша това писмо до бъдещото си аз, не тъй като по този метод желая да надхитря склерозатаили да предупредя за старческо малоумие.Такова писмо надали ще помогне за това. Но, допустимо е, да защищити от избрани неточности...

 Знаете ли, в детството си и в юношеството си, слушайки безкрайните нравоучения на възрастните, наблюдавайки по какъв начин се карат родителите ми, по какъв начин неуместно се държат старците, аз си мислех: „ Когато стана огромна в никакъв случай няма да действам по този начин с моите деца! Няма да наподобявам толкоз неуместно! За нищо на света няма да дублирам тези неточности! “ А по-късно, след години, с смут се хващах че върша тъкмо това: викам на детето, приказвам баналности, натрупвам обиди, настойчиво изисквам внимание и благодарност… А единствено в случай че можех в точния момент да си спомня по какъв начин в миналото това ме е вбесявало!.. Ето за какво приготвих тези бележки за самата себе си, изхождайки от настоящия си опит и наблюдения. Надявам се, че след 2-3 десетилетия, в случай че съм жива и в случай че към този миг нашият безразсъден свят не се е самоунищожил, ще ми попаднат пред очите и ще ми оказват помощ да избегна глупави действия и нелепи обстановки. А допустимо нещичко да бъде потребно и за вас.

И по този начин, блага моя, когато остарееш…

1. Не поучавай в никакъв случай, никого. Дори в случай че си сигурна, че си права. Спомни си по какъв начин това те е дразнело по твое време. И следвала ли си препоръките на по-възрастните…

2. Не помагай, в случай че не те молят за това. Никога не досаждай. Не се опитвай да оградиш околните си от заплахите на света. Просто ги бит.

3. Не се оплаквай! От здравето си, от съседите, от държавното управление, от пенсионния фонд! Не се превръщай в мрачната бабичка от пейката до входа.

4. Не чакай благодарности от децата. Помнете: няма неблагодарни деца – има глупави родители, чакащи признателност от децата си.

5. Не използвай изречения от вида: „ Аз на твоята възраст… “, „ Отдадох ти най-хубавите си години… “, „ Аз съм по-възрастна, по тази причина зная по-добре… “. Това е отвратително!

6. Ако имаш внуци, не настоявай да те назовават по име, а не „ баба “. Глупаво е.

7. Не харчи последните си пари за подмладяващи процедури. Това е безсмислено. По-добре ги изхарчи за екскурзии.

8. Не се гледай в огледало и не се гримирай в полутъмна стая. Не се ласкай. Старай се да изглеждаш елегантно. Именно елегантно, а не юношески. Повярвайми, че е по-добре.

9. Пази мъжа си, даже в случай че е сбърчен, беззащитен, намусен старчок. Не забравяй, че в миналото е бил млад, мощен и радостен. И вероятно той е един от дребното, които те помнят млада, слаба и красива. И допустимо е, той да е единственият, на който в този момент си нужна…

10. Не се старай непременно да надбягаш времето: да се оправяш с новите технологии, маниакално да следиш новините, непрекъснато да научаваш нещо ново, с цел да „ не изостанеш “ от живота. Смешно е. Прави това, което ти харесва. Колкото можеш.

11. Не се обвинявай за нищо. Както и да е протекъл живота ти или този на децата ти, ти си направила всичко, което си могла.

12. Съхранявай достолепие при всевъзможни обстановки! До края! Постарай се, блага, това е доста значимо!!! И помни, че в случай че ти си жива до този миг, значи си нужна някому. ”

Автор: Диана Балинская

Инфо: www.diana.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР